Marathon

Vorig jaar heeft de KNSB een aantal veiligheidsmaatregelen ingevoerd bij het marathonschaatsen en de mass start op het hoogste niveau. Daarbij hebben werd aangekondigd dat deze maatregelen op termijn ook op de overige wedstrijdniveaus worden ingevoerd. In mei heeft de Ledenraad besloten om veiligheidsmaatregelen op nationaal niveau aan te scherpen en ook maatregelen in te voeren op regio- baan en clubniveau.

Wat verandert er?

Bij alle marathonwedstrijden was snijvaste scheen- en enkelbescherming al langere tijd verplicht. Tijdens de Ledenraad is besloten dat deelnemers aan alle marathon- en mass start wedstrijden, dus ook op regio-, baan- en clubniveau, per 1 september 2016 voortaan ook worden verplicht om een helm en snijvaste handschoenen te dragen.

Daarnaast zijn de regels voor de nationale competities marathon (top- en beloftendivisies) en mass start aangescherpt in navolging van de internationale regelgeving.

Waar moet ik per 1 september 2016 aan voldoen?

  • Voor alle marathon en mass start schaatswedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt de helmplicht en het dragen van hand-, scheen- en enkelbescherming.
  • Deelnemers aan landelijke en internationale marathon (top- en beloftendivisies) en mass start wedstrijden zijn verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden.

Bekijk de reglementen over de uitrusting

Meer informatie

Het NK jeugdmarathon staat weer voor de deur, op 6 februari 2016 in Groningen.
Wij van de Marathon Commissie Haarlem hebben de volgende rijders geselecteerd om onze baan aldaar te vertegenwoordigen. We hebben door middel van de jeugd wedstrijden een lijst gemaakt en aangevuld met rijders die volgens ons daar ook moeten starten. Wij mogen vier rijders en een reserve rijder opgeven aan het gewest NHU.

Pupillen B Meisjes
1 Wies van de Hurk, 2 Demi Könst, 3 Sterre van de Rhee, 4  Rianne Stroombergen en
reserve Zus de Kruijk
Pupillen B Jongens
1 Sijmen Egberts( Gewestelijk Kampioen), 2 Niels Rewijk, 3 Sietse Kool, 4 Ruben Verkerk en
reserve Jelle Koeleman

Pupillen A Meisjes
1 Denice Keesman, 2  Daphne Iskes 3 Lotte Kasten, 4 Manon Iskes  en
reserve  Yade Jorritsma
Pupillen A Jongens
1 Danny Verdel, 2 Jesse Vollaard, 3 Seb van Schelven, 4 Jorrit de Ligt en
 reserve Stijn Tissen

Junioren C Dames
1 Yasmijn Jorritsma, 2 Tessa Veltman, 3 Anna van den Bos, 4 Tara Donoghue en
reserve Lotte Dijkstra
Junioren C Heren
1 Daan Kool (Gewestelijk Kampioen), 2 Jesper de Jong, 3 Bart Blaazer, 4 Mike van Dijk en
reserve Yves Vergeer

Junioren B Dames
1 Emma Kostelijk, 2 Tessa Timmerman, 3 Ella van Vloten, 4 Pien van den Bos en
reserve    Naomi Verkerk
Junioren B Heren
1 Wabe de Rooij, 2 Max van Honschoten, 3 Stan van der Hulst

Junioren A Dames
1 Denise van der Hulst, 2 Kika Banning, 3 Lilian Temmink
Junioren A Heren
1 Bram van der Zwet, 2 Tom wijfje, 3 Joram Verkerk, 4 Julius Koppen

 

Op zaterdag 19 december 2015 wordt het gewestelijk kampioenschap jeugdmarathon gehouden op de Jaap Eden baan in Amsterdam.

Inschrijving staat open voor alle deelnemers aan de jeugdcompetities op Haarlem. Inschrijving kan op de avond zelf op de Jaap Eden baan.

Tijdschema

Indeling naar leeftijd en afstand voor jongens en meisjes

Pupillen B 11 jaar   meisjes 5 ronden  jongens 6 ronden                           19.45-20.10

Pupillen A 12 jaar   meisjes 7 ronden  jongens 9 ronden                           20.10-20.40

Dweilpauze       + Prijsuitreiking                                                                      20.40-20.55

 

Junioren C 13 en 14 jaar  meisjes 10 ronden  jongens 15 ronden           20.55-21.30

Dweilpauze        + Prijsuitreiking                                                                    21.30-21.45

Junioren B 15 en 16 jaar  dames 15 ronden  heren 20 ronden                21.45-22.25

Dweilpauze          + Prijsuitreiking                                                                  22.25-22.40

Junioren A 17 en 18 jaar  dames 20 ronden  heren 25 ronden                22.40-23.30

Einde wedstrijd    + Prijsuitreiking                                                                 23.30-23.40

Let op dat bij de junioren a en b meestal de dames en heren gecombineerd worden hetgeen een aanzienlijke tijdwinst zal opleveren.

Klaas Pander Memorial

Het Pim Mulier 150 jaar wordt op 19 december afgesloten met de Klaas Pander Memorial.

Om hem te gedenken zal er op zaterdag 19 december a.s. vanaf 20:00 een schaatsevenement worden georganiseerd op de Haarlemse IJsbaan. Onderdelen van dit evenement zullen zijn:

  • afvalwedstrijd
  • puntenkoers
  • koppelwedstrijd.

De wedstrijd

Inschrijving vindt plaats per koppel. Er wordt gestart met een afvalwedstrijd voor alle eerste rijders van het koppel. De winnaar ontvangt de meeste punten en er wordt een tussenklassement opgemaakt. Na de afvalwedstrijd zal er een puntenkoers plaatsvinden voor de tweede rijder van de koppels.
Samen met de punten van de afvalwedstrijd wordt er een tussenklassement gemaakt. Op basis van het tussenklassement worden er 3 finales gereden. Troostfinale, kleine finale en de grote finale waarin het winnende koppel zit en de Klaas Pander Memorial kan winnen. Zie verder het reglement.

Deelname staat open voor de verenigingen die op de Haarlemse baan trainen in de categorie Jun A t/m Masters. Er zal gestreden worden om de Klaas Pander Memorial, die een jaar lang als wisseltrofee bij het winnende koppel blijft. De namen van de winnaars zullen in de Trofee worden gegraveerd.

Inschrijven

De inschrijfkosten zijn € 5,00 per persoon. De inschrijving vind plaats via de website van IJsclub Haarlem.

Na een druk marathonweekend voor veel rijders was het maandag 9 november weer tijd voor een Baanmarathon. Op zaterdag was een aantal dames aanwezig bij de Regiotop wedstrijd voorafgaand aan de landelijke marathon in Deventer en zondagavond werd de 2e wedstrijd in het zesbanentoernooi gereden in Haarlem. Tijdens de zesbanenwedstrijden waren er veel valpartijen waardoor niet iedereen (fit) aan de start stond op maandagavond.

De mannen van de C2 begonnen met 16 rijders aan hun wedstrijd over 25 ronden.

Het begin van de wedstrijd verliep op 1 valpartij na rustig. Met nog 15 ronden te gaan klonk de bel voor de tussensprint. Twee ronden achter elkaar waren er punten te verdienen. Stan van der Hulst pakte de eerste punten voor Sietse de Koning en Simon Wijte. De ronde erna kwam Simon Wijte al eerste over de streep voor Sietse de Koning.

Door de versnelling bij de tussensprint werken Jitze Koops  en Klaas Zijlstra op achterstand gereden en even later moest ook Daan Zoetemelk het peloton laten gaan.

De wedstrijd liep uit op een massasprint die gewonnen werd door Stan van der Hulst, voor #48 en Simon Wijte. Simon gaat ook aan kop in het klassement.

Voor de Dames stonden er 25 ronden op het bord bij de start. Er werd rustig gereden in het begin van de wedstrijd en niemand nam het initiatief om weg te rijden. Na 10 ronden versnelde Tyrza Mollee bij het horen van de bel voor de tussensprint. Vlak voor de streep kwamen Ella van Vloten en Anouk van der Kieft haar nog voorbij. De tweede tussensprint was wederom een prooi voor Ella en Anouk, die inmiddels een kleine voorsprong op het peloton te pakken hadden. Kika Banning pakte de laatste premie. Ella en Anouk reden door en kregen gezelschap van Kika en Tamar van der Zwaan.

De groep van vier werd weer teruggehaald en met nog 9 ronden te gaan was alles weer bij elkaar.

Joyce Mollers reed al een heel aantal ronden alleen nadat zij gelost was uit het peloton, met nog een kleine versnelling wist zij te voorkomen dat ze gedubbeld werd. Ook Ingrid Ruijgrok reed lang alleen maar kon toch nog mee met het peloton nadat ze werd ingehaald.

Ook hier eindigde de wedstrijd in een sprint, Ella van Vloten was iedereen te snel af, Kika Banning werd tweede en Famke Wilmink derde. Anouk van der Kieft en Tyrza Mollee completeerde de top 5.

De snelste ronde van de wedstrijd werd gereden door Ella van Vloten in 32.9

In het klassement nam Ella de leiding over van Pien van den Bos die nu derde staat, Tyrza klom naar de tweede plaats.  

De C1/M1 rijders zagen het rondebord op 50 staan bij de start van hun wedstrijd. Dit schrok Daan Kostelijk totaal niet af en meteen na een paar rondjes reed hij weg uit het peloton en pakte meer dan een halve ronde voorsprong. Het peloton keek de situatie een aantal ronden aan en besloot daarna om toch te gaan rijden. Daan liet zich terug zakken en met 37 ronden te gaan was iedereen weer bij elkaar. De twee dames in koers, Denise van der Hulst en Manouk van Emmerik lieten zich goed van voren zien, terwijl een aantal M1 rijders de strijd al moest staken.

Met het rondebord op 29 werd er gebeld voor de tussensprints, de premies gingen naar Wabe de Rooij, Freek Ganzevles, Bjorn Stoltenborg en Hidde Schelling. Bij de masters verdeelden Stan Nelissen, Stan Jonkmans, Marco van Veen en Anthonie Luijendijk het geld.

Met nog 25 ronden te gaan versnelde het peloton en viel de groep uit elkaar. Onder andere Bob en Eric Bisschops, Bjorn Stoltenborg, Wabe de Rooij, Joram Verkerk, Jeroen Akerboom, Laurens Akerboom en Max van Honschoten en Hidde Schelling vormden de voorste groep. Hieruit reed Bob Bisschops weg en kreeg 4 man achter zich aan; Hidde, Wabe, Max en Eric.

Op 15 ronden voor het eind was alles weer bij elkaar en kwam het peloton overeind, Marcel Kooij vond dit een mooi moment om weg te rijden. Hij had snel een behoorlijke voorsprong, maar ook deze poging strandde uiteindelijk.

Onder aanvoering van Eric, Bob, Yoram Verkerk, Wabe en Bjorn werd hij bijgehaald.

Zo zagen we ook hier een sprint van een grote groep op de finish afkomen. Bjorn Stoltenborg was de anderen te snel af, Tom Wijfje werd tweede en Eric Bisschops derde.

Laurens Akerboom was de eerste master over de streep gevolgd door Stan Nelissen en Edward Hagen. De snelste ronde werd gereden door Stan Nelissen in 29,4.

Wabe de Rooij en Stan Nellissen gaan aan kop in het klassement.

Alle winaars kregen 2 toegangskaartjes voor de marathon van a.s zaterdag op ijsbaan Haarlem, een leuk kadootje van Jan van der Hoorn Schaatssport. 

KvK-nummer: 40532327