Marathon

Vorig jaar heeft de KNSB een aantal veiligheidsmaatregelen ingevoerd bij het marathonschaatsen en de mass start op het hoogste niveau. Daarbij hebben werd aangekondigd dat deze maatregelen op termijn ook op de overige wedstrijdniveaus worden ingevoerd. In mei heeft de Ledenraad besloten om veiligheidsmaatregelen op nationaal niveau aan te scherpen en ook maatregelen in te voeren op regio- baan en clubniveau.

Wat verandert er?

Bij alle marathonwedstrijden was snijvaste scheen- en enkelbescherming al langere tijd verplicht. Tijdens de Ledenraad is besloten dat deelnemers aan alle marathon- en mass start wedstrijden, dus ook op regio-, baan- en clubniveau, per 1 september 2016 voortaan ook worden verplicht om een helm en snijvaste handschoenen te dragen.

Daarnaast zijn de regels voor de nationale competities marathon (top- en beloftendivisies) en mass start aangescherpt in navolging van de internationale regelgeving.

Waar moet ik per 1 september 2016 aan voldoen?

  • Voor alle marathon en mass start schaatswedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt de helmplicht en het dragen van hand-, scheen- en enkelbescherming.
  • Deelnemers aan landelijke en internationale marathon (top- en beloftendivisies) en mass start wedstrijden zijn verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden.

Bekijk de reglementen over de uitrusting

Meer informatie

Dames

Er stonden 17 dames aan de start voor de wedstrijd over 30 ronden, waaronder Carla van Zantvliet die haar eerste marathon weer reed na een lang herstel  van een blessure. Na een aantal opwarmrondjes reden Ella van Vloten en Kika Banning weg, Anouk van der Kieft en Tyrza Mollee sloten zich bij hen aan maar voor het luiden van de bel voor de tussensprint was iedereen weer bijelkaar. De premies gingen naar 1. Ella 2. Kika 3. Emma Kostelijk en in de volgende ronde 1. Kika 2. Ella 3. Emma.

Een aantal ronden later onstnappen Anouk en Kika samen, de achtervolgende groep wordt aangevoerd door Ella, Tamar van der Zwaan en Tyrza. 

Met nog 12 ronden te gaan komt de voorste groep weer samen. Het lijkt erop dat deze groep met o.a Esther van Loon, Lisanne de Jong, Joyce Mollers, Emma, Kika, Ella, Tamar, Anouk en Tyrza gaat strijden voor de overwinning. Maar na een poging van Tamar om weg te rijden komt de hele groep overeind en alle achtblijvers kunnen weer aansluiten. Het tempo is helemaal uit de wedstrijd en de jury begint op horloges te kijken ivm de ijshuur. Plonie de Koning vindt het ook veel te langzaam gaan en versnelt, nadat zij weer is ingerekend komt het peloton weer omhoog. Pas bij het horen van de bel wordt er serieus versneld, Tyrza probeert buitenom de leiding te nemen, Ella komt daar rap overheen en wint de eindsprint voor Esther en Anouk.  

M1 C1

Met 32 heren en 2 dames aan de start begon de laatste wedstrijd van het seizoen. Daan Kostelijk liet zich meteen  voorin zien in het begin van de wedstrijd. Daarna probeerde Denise van der Hulst weg te rijden, zij reed een half rondje vooruit. Vervolgens onstond er met nog 40 ronden te gaan al een serieuze kopgroep van 6 man met Eric Bisschops, Marco Slinger, Joram Verkerk, Wabe de Rooij, Freek Ganzevles en Bjorn Stoltenborg. Ook bij de masters proberen rijders weg te komen, Laurens Akerboom versnelt en krijgt eerst Anthonie Luijendijk mee en na een aantal ronden sluit ook Stan Nelisse zich bij hen aan. Als het rondebord op 26 staat is Wabe de eerste rijder die aan de staart van het peloton komt, hij rijdt meteen door naar de kop om aan zijn volgende ronde voorsprong te beginnen. Ook de rest van de kopgroep pakt een ronde.

Bij de tussensprints verdelen Stan, Laurens en Anthonie de punten bij de M1. Wabe pakt de punten bij de C1.

Eric en Bjorn rijden op kop van het peloton, maar Wabe heeft inmiddels de groepjes masters ingehaald en is goed op weg naar zijn volgende ronde voorsprong.

Max van Honschoten rijdt weg uit het peloton, Joram probeert bij hem te komen, samen rijden ze door. Met nog 16 ronden te gaan doet Eric ook nog een poging om te ontsnappen, dit is vergeefse moeite. Ondertussen pakt Wabe zijn 2e ronde. Het peloton komt overeind.

Met nog 11 ronden te gaan krijgt het peloton de bel, Stan wint de sprint van Laurens. Max, die nog vooruit was met Joram is de eerste C1 rijder van het peloton. Daarachter sprint Tom Wijfje voor Hidde Schelling naar de finish.

De groep van 5 krijgt de bel met nog 3 ronden te gaan, Joram rijdt nog altijd vooruit en wordt 2e. De sprint voor plaats 3 wordt gewonnen door Eric voor Marco, Bjorn en Freek. Wabe rijdt nog 2 ererondjes alleen en wint overtuigend.    

C2

Het is inmiddels al behoorlijk laat als de heren van de C2 starten voor hun 25 ronden.

In het begin van de wedstrijd probeert Wouter Jan Kleinlugtenbelt weg te rijden, Jitze Koops valt. Stan van der Hulst en Sietse de Koning rijden samen weg, maar met 13 ronden te gaan is alles weer bij elkaar. Bij de tussensprints pakt Stan de meeste punten, gevolgd door Sietse en Tristan Hagen, Michiel Wienese pakt ook 1 puntje mee. 

Met nog 7 ronden op het bord gaat Evert Jan van Dijk er vandoor. Stan en Wouter proberen er bij te komen, dat lukt niet. Toch komt alles weer bij elkaar en met 5 ronden te gaan rijdt Michiel weg, het lukt hem om weg te blijven en hij hoort als eerste de bel. Achter hem sprint Stan naar de 2e plaats, Wybren wordt 3e. Sietse en Tristan sprinten op kleine achterstand nog om plaats 7.

(Els Schouten)

Het NK jeugdmarathon staat weer voor de deur, op 6 februari 2016 in Groningen.
Wij van de Marathon Commissie Haarlem hebben de volgende rijders geselecteerd om onze baan aldaar te vertegenwoordigen. We hebben door middel van de jeugd wedstrijden een lijst gemaakt en aangevuld met rijders die volgens ons daar ook moeten starten. Wij mogen vier rijders en een reserve rijder opgeven aan het gewest NHU.

Pupillen B Meisjes
1 Wies van de Hurk, 2 Demi Könst, 3 Sterre van de Rhee, 4  Rianne Stroombergen en
reserve Zus de Kruijk
Pupillen B Jongens
1 Sijmen Egberts( Gewestelijk Kampioen), 2 Niels Rewijk, 3 Sietse Kool, 4 Ruben Verkerk en
reserve Jelle Koeleman

Pupillen A Meisjes
1 Denice Keesman, 2  Daphne Iskes 3 Lotte Kasten, 4 Manon Iskes  en
reserve  Yade Jorritsma
Pupillen A Jongens
1 Danny Verdel, 2 Jesse Vollaard, 3 Seb van Schelven, 4 Jorrit de Ligt en
 reserve Stijn Tissen

Junioren C Dames
1 Yasmijn Jorritsma, 2 Tessa Veltman, 3 Anna van den Bos, 4 Tara Donoghue en
reserve Lotte Dijkstra
Junioren C Heren
1 Daan Kool (Gewestelijk Kampioen), 2 Jesper de Jong, 3 Bart Blaazer, 4 Mike van Dijk en
reserve Yves Vergeer

Junioren B Dames
1 Emma Kostelijk, 2 Tessa Timmerman, 3 Ella van Vloten, 4 Pien van den Bos en
reserve    Naomi Verkerk
Junioren B Heren
1 Wabe de Rooij, 2 Max van Honschoten, 3 Stan van der Hulst

Junioren A Dames
1 Denise van der Hulst, 2 Kika Banning, 3 Lilian Temmink
Junioren A Heren
1 Bram van der Zwet, 2 Tom wijfje, 3 Joram Verkerk, 4 Julius Koppen

 

Op zaterdag 19 december 2015 wordt het gewestelijk kampioenschap jeugdmarathon gehouden op de Jaap Eden baan in Amsterdam.

Inschrijving staat open voor alle deelnemers aan de jeugdcompetities op Haarlem. Inschrijving kan op de avond zelf op de Jaap Eden baan.

Tijdschema

Indeling naar leeftijd en afstand voor jongens en meisjes

Pupillen B 11 jaar   meisjes 5 ronden  jongens 6 ronden                           19.45-20.10

Pupillen A 12 jaar   meisjes 7 ronden  jongens 9 ronden                           20.10-20.40

Dweilpauze       + Prijsuitreiking                                                                      20.40-20.55

 

Junioren C 13 en 14 jaar  meisjes 10 ronden  jongens 15 ronden           20.55-21.30

Dweilpauze        + Prijsuitreiking                                                                    21.30-21.45

Junioren B 15 en 16 jaar  dames 15 ronden  heren 20 ronden                21.45-22.25

Dweilpauze          + Prijsuitreiking                                                                  22.25-22.40

Junioren A 17 en 18 jaar  dames 20 ronden  heren 25 ronden                22.40-23.30

Einde wedstrijd    + Prijsuitreiking                                                                 23.30-23.40

Let op dat bij de junioren a en b meestal de dames en heren gecombineerd worden hetgeen een aanzienlijke tijdwinst zal opleveren.

Klaas Pander Memorial

Het Pim Mulier 150 jaar wordt op 19 december afgesloten met de Klaas Pander Memorial.

Om hem te gedenken zal er op zaterdag 19 december a.s. vanaf 20:00 een schaatsevenement worden georganiseerd op de Haarlemse IJsbaan. Onderdelen van dit evenement zullen zijn:

  • afvalwedstrijd
  • puntenkoers
  • koppelwedstrijd.

De wedstrijd

Inschrijving vindt plaats per koppel. Er wordt gestart met een afvalwedstrijd voor alle eerste rijders van het koppel. De winnaar ontvangt de meeste punten en er wordt een tussenklassement opgemaakt. Na de afvalwedstrijd zal er een puntenkoers plaatsvinden voor de tweede rijder van de koppels.
Samen met de punten van de afvalwedstrijd wordt er een tussenklassement gemaakt. Op basis van het tussenklassement worden er 3 finales gereden. Troostfinale, kleine finale en de grote finale waarin het winnende koppel zit en de Klaas Pander Memorial kan winnen. Zie verder het reglement.

Deelname staat open voor de verenigingen die op de Haarlemse baan trainen in de categorie Jun A t/m Masters. Er zal gestreden worden om de Klaas Pander Memorial, die een jaar lang als wisseltrofee bij het winnende koppel blijft. De namen van de winnaars zullen in de Trofee worden gegraveerd.

Inschrijven

De inschrijfkosten zijn € 5,00 per persoon. De inschrijving vind plaats via de website van IJsclub Haarlem.

KvK-nummer: 40532327 - Telefoon jurytoren 023-5491245